понеділок, 18 лютого 2013 р.

Видання бібліотеки
                            
      Бібліотечна Іршавщина : історія та сьогодення : бібліографічний покажчик / Іршавська центральна районна бібліотека ; уклад. М. М. Матішинець ; відп. за вип. О.І.Воробканич. - Іршава : [б.в.], 2010. – 140 с. : іл.
      Видання містить інформаційний матеріал  про історію та  сьогодення бібліотечної справи на Іршавщині, їх директорів та бібліотекарів, які заслуговують на увагу і шану нащадків.
     Бібліографічний покажчик є підсумком діяльності бібліотек  Іршавщини за період 1946 – 2009рр.
     Видання збагачене фотографіями, що ілюструють минуле  і сучасне життя бібліотек.
      Зібрана бібліографія видань Іршавської ЦРБ та публікацій про її діяльність, книгозбірень району, допоможе  ознайомитись з розвитком бібліотечної справи в районі упродовж кількох  десятиліть.
      Бібліографічний покажчик адресований бібліотечним працівникам, студентам бібліотечних факультетів, краєзнавцям  та всім, хто цікавиться історією та сучасним станом бібліотечної справи на Іршавщині.
      В пам’ятках  Іршавщини - історія і долі : бібліографічний путівник / Іршавська центральна районна бібліотека; уклад. М. М. Матішинець ; відп. за вип. А.І.Лакатош. – Іршава : [б.в.], 2012. – 135 с. : іл.
     Іршавщина має велику спадщину - пам’ятні місця, пам’ятки та пам’ятники, які відтворюють події різних століть, періоду Великої Вітчизняної війни, сучасності, які необхідно примножувати. Але насамперед про них необхідно знати.
   Тому представлений вашій увазі проект -  бібліографічний путівник  містить  описи  пам’яток та пам’ятних місць м.Іршави  та Іршавського району  та показує  їх сучасний вигляд (всі фотографії зроблено у 2011-2012 роках).
   Наповненість видання – 53 пам’ятних місць, з них 27 пам’яток описано та подано 321 джерельних приписів (в т.ч.інтернет-ресурси), в яких можна знайти відомості про відкриття пам’ятки та інформацію, де більш детально можна ознайомитись  про особу чи історичну подію Іршавщини.
    При підготовці путівника був використаний краєзнавчий фонд Іршавської ЦРБ, що включає фундаментальні дослідження з історії окремих населених пунктів краю, написаних відомими краєзнавцями Іршавщини, істориками краю та публікації, вміщені у районній та обласних періодичних виданнях, а також мережі Інтернет.
     Мета пропонованого видання — представити гостям, мешканцям області, дослідникам краю, туристам, студентам туристичних факультетів та всім, хто цікавиться історією пам’яток на Іршавщині.
         Календар краєзнавчих пам’ятних дат Іршавщини на 2013 рік : реком. бібліограф. посіб. / Іршавська  ЦРБ ; уклад.: М. М.Матішинець ; відп. за вип. А.І. Лакатош. –  Іршава : [б.в.], 2012. – 95 с. 
    З  2006 року Іршавська центральна районна бібліотека  щорічно випускала інформаційну листівку «Знаменні та пам’ятні дати Іршавщини.» з переліком основних визначних та пам’ятних дат  району.
    З 2009 року щорічно видається «Календар краєзнавчих знаменних та  пам’ятних дат Іршавщини на…рік» в розширеному варіанті – з біографічними матеріалами та джерельними приписами. 
    Цьогорічне   видання містить  довідковий матеріал про важливі події з історії району, ювілеї уродженців  та видатних діячів , які життям і діяльністю пов’язані з Іршавщиною.  
    Видання розраховане на широке коло користувачів.
     Історико - краєзнавчому  музею – 5 років : міні-довідник / Іршавська  центральна районна бібліотека ; уклад. М. М. Матішинець ; відп. за вип. А. І. Лакатош. – Іршава : [б.в.], 2012. – 24 с. : іл.
     Довідник містить коротку інформацію про історико-краєзнавчий музей  м.Іршави, його директорів та фотоальбом експонатів музею.                                        
     Пропонований інформаційний список літератури складено з фондів Іршавської районної бібліотеки та подано інтернет-ресурси про музей.
  
     Стельмах  Михайло  Панасович (1912-1983) : до 100-річчя від дня народження :  бібліографічна довідка-дайджест / Іршавська центральна районна бібліотека ; уклад. М. М. Матішинець ; відп. за вип. А. І. Лакатош. – Іршава : [б.в.], 2012. – 26 с.- (Видатні постаті України)
    100 років – визначна дата і в житті людини, і в історії держави. Михайло Панасович Стельмах – відомий український поет,прозаїк, драматург і фольклорист, публіцист і кіносценарист – це справді ціла епоха в українській  та світовій культурі.
    Бібліографічна довідка - дайджест  містить матеріал про життя і творчість М. П. Стельмаха, самобутнього чародія слова і палкого патріота.  Життя письменника та його героїв – це жива історія України  XX століття.
   На допомогу  учням шкіл, вчителям, студентам, бібліотекарям.
 
     Світове свято футболу (ЄВРО-2012) : інформаційний список / Іршавська центральна районна бібліотека ; уклад. М. М. Матішинець. – Іршава : [б.в.], 2012. – 14 с.
     Даний інформаційний список допоможе Вам нагадати, як проходила підготовка  до цієї визначної події в Україні – ЄВРО-2012, про переможців попередніх чемпіонатів Європи та дізнатись про пам’ятні монети присвячені ЄВРО-2012, які випустив Національний банк України.
    Шанувальникам футболу, колекціонерам монет.
 
      Відлуння афганських гір : пам’ятка читачеві/Іршавська цетральна районна бібліотека ; уклад. М.М.Матішинець; відп. за вип. А. І.Лакатош. – Іршава : [б.в.] 2012. – 10 с.
     Пам’ятка читачеві  містить коротку інформацію про події в Афганістані (1979-1989рр.), воїнів-афганців нашого району, які не повернулися з тієї жорстокої війни та про пам’ятник воїнам - афганцям, встановлений в м. Іршава. У пам’ятці подано добірку з неопублікованих віршів очевидця, воїна-афганця з м. Іршава І. І. Грицакович.
    Пропонований інформаційний список літератури складено з фондів Іршавської центральної районної бібліотеки.
    Памятка розрахована на широке коло користувачів.      
    Гребінка Євген Павлович (1812-1848) : до 200-річчя від дня народження : бібліографічна довідка-дайджест / Іршавська центральна районна бібліотека ; уклад. М. М. Матішинець ; відп. за вип. А. І. Лакатош. – Іршава : [б.в.], 2012. – 43 с. : іл. – (Видатні постаті України)
     Бібліографічна довідка- дайджест  містить інформацію про життя і творчість Є. П. Гребінки, письменника, який протягом майже 20 років брав участь в українському і російському літературному процесі ХІХ століття.
     На допомогу  учням шкіл, вчителям, студентам, бібліотекарям.
      Пенсійна реформа в Україні: інформаційний список / Іршавська  центральна районна бібліотека ; уклад.: М.М.Матішинець ; відп. за вип. А.І. Лакатош. – Іршава, 2012. – 10 с.
   Інформаційний список розрахований на пенсіонерів нинішніх та майбутніх, на широке коло читачів.
                           

Немає коментарів:

Дописати коментар