вівторок, 28 травня 2013 р.

«У ЦАРСТВІ ПРИРОДИ» - екологічний круїз
 «Коли хочеш в добрім світі жити
Маєш з природою дружити»
         Розпочалося XXІ століття і людство зіткнулося з реальною можливістю екологічної катастрофи. Не одне десятиріччя накопичувались проблеми у взаємовідношеннях людини і природи. Зараз на планеті Земля немає жодної ділянки, суші або моря, де б не були виявлені сліди людської діяльності. Як слідує з "Докладу комісії ООН по проблемам навколишнього середовища", прогноз розвитку людства до 2032 року досить невтішний. В найближчі 30 років під впливом людської діяльності на планеті відбудуться неповоротні зміни. Так або інакше буде деформовано більше 70 % земної поверхні, безповоротно загублено більш чверті усіх видів тваринного та рослинного світу, непоправним дефіцитом стане чисте повітря, чиста питна вода.

         Отже, з метою виховання та пропаганди екологічних знань серед дітей та молоді в Іршавській ЦРБ у відділі бібліотечно-інформаційних технологій 27 травня 2013 р. був проведений екологічний круїз «У царстві природи». Були присутні учні загальноосвітніх шкіл.
Екологічний круїз складався з декількох пунктів:
1-ий пункт – «Охорона та збереження тварин Червоної книги» перегляд документального фільму;
2-ий пункт – «Природа і ми» екологічні бліц-питання;
3-ий пункт – «Ми – друзі природи» діти виступали з цікавими фактами про природу.
 


 




 
 Віртуальна виставка
"Доля природи - наша доля "
«Природа – такий самий унікум, як картина Рафаеля.
Знищити її легко, відновити неможливо»
 І. П. Бородін
 
92я2
П 77
    Природа рідного краю : для дітей середнього шкільного віку / авт.-упорядники В. М. Скляренко, М. О. Панкова. – Харків: Основа, 2011. – 319 с.: іл.

            У книжці розповідається про природу нашого спільного дому – України. На її сторінках читач знайде найрізноманітнішу інформацію про тваринний та рослинний світ нашої країни, про її географічні та кліматичні особливості. Енциклопедія складається з трьох розділів, в яких докладно описані природні зони України, а також наведена цікава інформація про унікальні природні багатства різних областей нашої держави. Окремий розділ розповідає про природоохоронну роботу в Україні, про унікальні заповідники, природні парки, зоопарки, а також про рослини і тварин, що занесені до Червоної книги.
 
 
20.1я2
М 91
Мусієнко, М. М.
    Екологія: тлумачний словник / М. М. Мусієнко, В.В. Серебряков, О. В. Брайон. – К.: Либідь, 2004. – 376 с. – Укр. і рос. Мовами.

             Матеріал словника охоплює базові терміни й поняття з усіх розділів сучасної екології. Уміщено тлумачення українською та російською мовами більш як 1500 базових термінів і понять. Словник дасть змогу краще орієнтуватися в сучасних проблемах екології, сприятиме екологічному вихованню, освіті, екологізації мислення.
 

28.59
С 54
Собко, В. Г.
    Стежинами червоної книги / В. Г. Собко. – 2-ге вид., допов. – К.: Урожай, 2007. – 280 с.: іл. – Бібліогр.: С. 271.

            Розповідається про рідкісні та зникаючі види рослин, їхнє важливе народногосподарське значення. Більшість із них – цінні харчові, технічні й лікарські рослини, які, нажаль, ще мало досліджені. Щоб наша флора була багата на унікальні види, кожна людина повинна нести відповідальність за бережливе ставлення до них і охороняти їх. Шанувальникам природи буде цікаво довідатися про особливості цих рослин, причини їх зникнення та способи відновлення.
 
  
28.5я2
Ц 65
Цеганська, О. Ф.
    Україна. Живий світ / О. Ф. Цеганська, Д. Г. Стрєлков. – Х.: вид-во «Ранок», 2008. – 128 с.: іл.

             Багата та різноманітна природа України. Рослини надають кожному з її ландшафтів неповторної своєрідності. Її мальовничі гори, квітучі долини, густі ліси і широкі ріки населені цікавими, а почасти й рідкісними тваринами.
             Про їхнє життя та звички, про дбайливе ставлення до рідної природи розповідає ця енциклопедія.
 
 
92я2
Р 75
    Рослини: для дітей середнього шкільного віку / авт.-упорядники В. В. Мирошнікова, Д. С. Мирошнікова, М. О. Панкова. – Харків: Фоліо, 2007. – 318 с. (Дитяча енціклопедія).

             Ця дитяча енциклопедія має на меті розширити уявлення юних читачів про розвиток царства рослин, особливості функціонування рослинних організмів, їхній життєвий цикл та способи пристосування до навколишнього середовище в усіх регіонах планети. Книга також допоможе усвідомити, яке місце посідають зелені мешканці у житті людей та тварин, зрозуміти велику цінність кожної рослини та необхідність збереження рослинного світу в усьому його розмаїтті.
 
  
28.5
К 62
Коляда, М. Г.
    Таємниці рослинного світу. Дивовижні факти з життя рослин / Михайло Георгійович Коляда. – Донецьк: ТОВ ВКФ «БАО», 2008. – 272 с.: іл.

             У цій книзі відображений світ живої природи. Найрізноманітніший: чагарники й дерева, квіти й тварини, водорості, мохи, гриби. На сторінках видання розповідається про незвичайні властивості рослин, їхню харчову і промислову цінність, унікальність серед подібних видів і екстремальність у розмірах в порівнянні із звичайними формами. Мета цієї книги полягає в тому, щоб викликати інтерес до флори у людей далеких від ботаніки та біології.
 
 
28.6я7
С 24
    Тварини / ред.. В. Г. Біляєв. – К.: Кобза, 2004. – 320 с.: іл. – (Світ навколо нас)

             В цій книзі розповідається про тварини, про те, яку роль відіграють вони в нашому житті, якими бувають, як їх улаштовано, а також про тварини, які живуть в Україні. Наведено й чимало цікавих фактів щодо представників тваринного світу.
 
 
  
28.5я7
С 24
    Рослини / уклад. С. В. Тишковець. – К. : Кобза, 2004 – 352 с.: іл. – (Світ навколо нас)

            В цій книзі розповідається про рослини, про те, яку роль відіграють вони в нашому житті, якими бувають, як їх улаштовано, а також про рослини, що ростуть в Україні. Наведено й чимало цікавих фактів щодо представників рослинного світу.
 
 
 Веб-бібліографічна підбірка
 
Державне управління охорони навколишнього природного середовища у Закарпатській області (офіційний веб-сайт)
 
Комітет екологічного порятунку України
 
Eco-Stream
 
Екологія життя
 
Природа України
 
GreenHome 
 
Екологія-Право-Людина
 
Екоклуб Зелена хвиля
 
Служба охорони природи
 
Національний екологічний центр України
 
Медекопортал
 
Журнал "Натураліст"
 
Всесвітній фонд дикої природи WWF
 
Greenpeace International
 
Club of Rome
 
Глобальний екологічний фонд GEF
 
Міжнародна організація захисту навколишнього середовища ISEP 
 
Червона книга України
 
Закон України «Про охорону навколишнього середовища»

Немає коментарів:

Дописати коментар