четвер, 11 липня 2013 р.

Іршавська центральна районна бібліотека взяла участь у Міжрегіональному ярмарку “Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє”

    "Кімната без книжок - як тіло без душі"
Цицерон   

        Під таким гаслом 9 - 10 липня 2013 року у приміщенні Українського католицького університету (за адресою: м. Львів, вул. Хуторівка, 35а) пройшов Міжрегіональний ярмарок «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє».
        Упродовж двох днів майже 200 учасників з Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької та Хмельницької областей завітали на експозиції унікальних бібліотечних проектів. Серед представлених 21 експозицій українських бібліотек було 5 книгозбірень із Закарпаття, а саме: Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка, Виноградівська центральна районна бібліотека, Перечинська центральна районна бібліотека, Іршавська центральна районна бібліотека та Свалявська центральна районна бібліотека. Відвідувачі та учасники події особисто поспілкувалися з представниками бібліотек та переглянули запропоновані презентації. Також у програмі ярмарку проходила конференція в форматі «пошук майбутнього». Методика «Пошуку майбутнього» застосовувалась бібліотеками вперше. Це дієвий інструмент для згуртування учасників для подолання спільних викликів, незважаючи на різноманіття їхніх інтересів та уявлень. Під час конференції була створена мапа спільних дій для забезпечення життєздатності сучасних бібліотечних послуг, якими вже зараз користуються громади.

         Під час офіційної церемонії відкриття (10:00-10:30) виступали: головний менеджер програми «Бібліоміст» Меган Волк, начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко, завідувач науково-методичного відділу Національної  парламентської бібліотеки України Інна Цуріна, заступник голови Львівської ОДА Ірина Романів та заступник начальника управління культури Львівської міської ради Ірина Магдиш.
        Відчути смак інновацій відвідувачі змогли завдяки яскравим експонованим проектам.
       Зокрема, Іршавська центральна районна бібліотека презентувала інноваційну бібліотечну послугу «Бібліотечна школа Інтернет». Метою інноваційної послуги є ефективне використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій; вивчення практичних можливостей міжнародної інформаційної мережі Інтернет: пошуку, обробки, копіювання та збереження інформації, електронного спілкування та користування електронними послугами комп'ютерної мережі, її сервісних програм.
    Завдання навчальної програми «Бібліотечної школи Інтернет»:
- набути навичок ефективного використання апаратних засобів та прикладних програм для розв’язування завдань;
- розглянути головні етапи та тенденції розвитку світової мережі Інтернет;
- ознайомити з інформаційним сервісом Інтернет, оволодіти основами навігації засобами браузерів;
- надати практичні навички роботи в середовищі популярних інформаційних сервісних програм та комунікаційних сервісів Інтернету;
- оволодіти навичками та вміннями інформаційного пошуку в ресурсах Інтернет;
- опанувати знаннями та професійними навичками роботи з Інтернет-ресурсами та послугами.
    «Бібліотечна школа Інтернет»  - спрямований на одержання знань, вмінь та навичок роботи в міжнародній мережі Інтернет  з інформаційними ресурсами та сервісами - в якості кваліфікованого користувача, за умови попереднього опанування основами комп’ютерної грамотності.
     У результаті навчання учні-слухачі:
     Знають:
- основні поняття та термінологію навчальної програми;
- склад, пристрої та технічні характеристики сучасного комп`ютера;
- склад, призначення та основні функції програмного забезпечення сучасного комп`ютера;
- технологію і організацію розв’язування завдань професійного призначення  на комп`ютері;
- основні тенденції розвитку світової мережі Інтернет;
- основи користування послугами Інтернет;
- основи інформаційного пошуку в Інтернеті: технологію та методику;
- інформаційно-пошукові системи Інтернет та їх можливості;
- ресурси та сервіси Інтернет, зокрема з питань організації дистанційного навчання.
     Уміють:
- добирати та використовувати периферійне обладнання комп’ютера відповідно до завдань професійної діяльності;
- професійно користуватись програмними продуктами: MS Windows, MS Word, MS Excel, MS PowerPoint, ABBYY FineReader;
- використовувати Інтернет як засіб інформаційної комунікації;
- використовувати будь-які браузери (програми-переглядачі) для здійснення навігації в мережі Інтернет;
- здійснювати процеси пошуку різноманітної інформації в глобальній мережі Інтернет;
- ефективно працювати з інформаційно-пошуковими системами та засобами Інтернет;
- здійснювати інформаційно-аналітичну роботу засобами популярних сервісних програм Інтернет;
- самостійно та вільно орієнтуватися в основних інформаційних сервісних програмах Інтернет, зокрема для підримки дистанційної освіти.
     Мають навички:
- практичної роботи на персональному комп’ютері на рівні користувача;
- сканування та оптичного розпізнавання документів за допомогою спеціальних програм;
- практичної роботи в середовищі інформаційних сервісних програм Інтернет: WWW та E-Mail (електронної пошти);
- ефективного використання пошукових можливостей світових Web-сайтів в будь-якому напрямі інформаційної роботи;
- професійного аналізу та оцінки якості інформаційних Інтернет-ресурсів та послуг;
- організації комп’ютерної безпеки та захисту інформації;
- застосування отриманих знань у практичній організаційно-управлінської, наукової та інформаційної діяльності організацій та установ.
      Результатом діяльності іноваційної бібліотечної послуги "Бібліотечна школа Інтернет" - збільшення користувачів у бібліотеці, ефективність та якість надання послуг, популярізація бібліотеки серед громади, активне спілкування за допомогою різних можливостей Інтернету.
      Організаторами Міжрегіонального ярмароку «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє»: Програма «Бібліоміст», Львівська обласна універсальна наукова бібліотека, Львівська міська громадська організація «Інститут політичних технологій».


 



 
 



Довідка
«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США. «Бібліоміст» – чотирирічна програма, покликана перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Проект допомагає модернізувати доступ громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою та проведення необхідного навчання для бібліотекарів. До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» більше 1 600 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим.

1 коментар:

  1. Анонім23/7/13 13:00

    доброго дня!
    молодці дівчата! так тримати!я дуже рада що Іршавська центральна районна бібліотека представела себе на належному рівні на ярмарку!
    подальших Вам успіхів у роботі!

    ВідповістиВидалити