середу, 26 червня 2013 р.

«Виростаємо разом з Інтернетом»
          Сьогодні кількість користувачів мережі Інтернет постійно зростає, причому частка молоді та зовсім юної аудиторії серед користувачів дуже велика. Для багатьох, особливо молодих людей, Інтернет стає інформаційним середовищем, без якого вони не уявляють собі життя. Самостійне пізнання інформаційного світу дозволяє розширити коло інтересів дитини і сприяє її додатковій освіті, спонукає до кмітливості, привчає до самостійного розв′язання задач. Всесвітня мережа також задовольняє потребу підлітків у лідерстві. Діти, які добре знають комп’ютер та Інтернет, більш адекватно оцінюють свої здібності та можливості, вони більш цілеспрямовані та кмітливі. Щоб повноцінно орієнтуватись у віртуальному просторі, дитині треба вчитися структурувати великі потоки інформації. Але, вміщаючи в себе великий інформаційний, навчальний та розважальний потенціал, Інтернет може бути небезпечним та становити певний ризик, особливо для дітей. Згідно зі статистикою, 96% українських дітей та підлітків у віці від 10 до 17 років користуються Інтернетом. 51% з них – не мають жодної гадки щодо загроз, з якими вони можуть зіштовхнутися, перебуваючи онлайн.

        Саме тому в Іршавській центральній районній бібліотеці у відділі бібліотечно-інформаційних технологій (БІТ) 25 червня 2013 року була проведена інформаційна година на якій покладено за мету з формувати у дітей стійку мотивацію до дотримання безпечних форм поведінки в мережі Інтернет. Необхідно формувати у підростаючого покоління звички цивілізованого спілкування разом із формуванням загальнокультурних цінностей. Присутніми були діти різних вікових категорій для них проведено інструктажі з техніки безпеки знаходження в Інтернеті, а також виготовлені і роздані брошури-пам’ятки «Правила Інтернет-безпеки та Інтернет-етики для дітей та підлітків», переглянуто мультимедійну презентацію «Безпечний Інтернет» з цього діти дізнались, що дозволено і що не дозволено в Інтернеті. Працівники відділу БІТ разом з присутніми обговорили і навчились, у формі гри «Електронна розмова», розшифровувати комбінації символів завдяки смайликам, дотримуючись правил етикету. Для того щоб чітко дотримуватись правил написання електроних повідомлень оскільки, неграмотні, погано сформульовані фрази і символи можуть засмутити співрозмовника.
         Отож, до вашої уваги представляємо «Правила Інтернет-безпеки та Інтернет-етики для дітей та підлітків»:
         1. Ніколи не давайте приватної інформації про себе (прізвище, номер телефону, адресу, номер школи) без дозволу батьків.
        2. Якщо хтось говорить вам, надсилає вам, або ви самі віднайшли у мережі щось, що бентежить вас, не намагайтеся розібратися в цьому самостійно. Зверніться до батьків або вчителів - вони знають, що треба робити.
       3. Зустрічі у реальному житті із знайомими по Інтернет-спілкуванню не є дуже гарною ідеєю, оскільки люди можуть бути дуже різними у електронному спілкуванні і при реальній зустрічі. Якщо ж ви все ж хочете зустрітися з ними, повідомте про це батьків, і нехай вони підуть на першу зустріч разом з вами.
       4. Не відкривайте листи електронної пошти, файли або Web-сторінки, отримані від людей, яких ви реально не знаєте або не довіряєте.
       5. Нікому не давайте свій пароль, за виключенням дорослих вашої родини.
       6. Завжди дотримуйтесь сімейних правил Інтернет-безпеки: вони розроблені для того, щоб ви почували себе комфортно і безпечно у мережі.
       7. Ніколи не робіть того, що може коштувати грошей вашій родині, окрім випадків, коли поруч з вами батьки.
       8. Завжди будьте ввічливими у електронному листуванні, і ваші кореспонденти будуть ввічливими з вами.
       9. У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ - це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.
      10. Не надсилайте у листі інформації великого обсягу (картинки, фотографії тощо) без попередньої домовленості з вашим співрозмовником.
     11. Не розсилайте листи з будь-якою інформацією незнайомим людям без їхнього прохання - це сприймається як "спам", і звичайно засмучує користувачів мережі.
     12. Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!

 


 
Корисні посилання:

      1. http://onlandia.org.ua
     Онляндія - безпечна веб країна. ПОРТАЛ ДЛЯ ДІТЕЙ, БАТЬКІВ, ВЧИТЕЛІВ. Програма «Безпека дітей в Інтернеті» включає цілий ряд заходів, спрямованих на навчання дітей, вчителів та батьків правилам безпечного користування Інтернетом.
Програма ініційована Коаліцією за безпеку дітей в Інтернеті, заснована компанією «Майкрософт Україна» в рамках програми «Партнерство в навчанні». Членами Коаліції є 30 організацій.
    Однією з найважливіших ініціатив Коаліції є програма для шкіл «Безпека дітей в Інтернеті», в рамках якої, починаючи з 2008 року тренери-волонтери проводять тренінги для дітей, їхніх батьків і вчителів. З 2008 року тренерами проведено більше 3000 тренінгів для 78000 учасників. В результаті зусиль Коаліції з 2009-2010 навчального року тема безпеки в Інтернеті також внесена Міністерством освіти і науки в шкільну програму 5-12 класів.

      2. http://zaprosto-internet.ru/
     Посібник розроблений для навчання користувачів старшого покоління основам роботи з комп'ютером та Інтернетом.
     Ви можете вивчати його самостійно або використовувати при роботі в комп'ютерному класі. Матеріали відкриті для використання в освітніх цілях.

      3. http://bezpeka.kyivstar.ua
     Мета програми: Навчити дітей правилам онлайн-безпеки, сприяти створенню території безпечного Інтернету для освіти та розвитку.
     У рамках програми «Київстар» приймає відповідальні бізнес-рішення, розробляє навчальні матеріали та активно проводить інформаційну роботу серед дітей, вчителів та батьків за поясненням основних правил онлайн-безпеки.
      Основні результати програми:
 - Створено «білий список» рекомендованих дитячих сайтів;
 - Видано посібник для батьків «Діти в інтернеті: як навчити дітей безпеки у віртуальному світі»;
 - Проведено інформаційну роботу серед більш ніж 2000 дітей, 4000 батьків і 5000 вчителів по всій країні;
 - Розроблено нову послуга компанії «Батьківський контроль», яка гарантує захист дітей від онлайн-загроз під час виходу в Інтернет через мобільний телефон.

1 коментар:

  1. Корисна інформаційна година була проведена для підлітків, адже краще якщо дитина дізнається правила безпечної поведінки в Інтернеті від спеціалістів, а не зі свого сумного життєвого досвіду.

    ВідповістиВидалити