четвер, 5 червня 2014 р.


Районний семінар «Організація сімейного читання – основа успішної роботи бібліотеки»


Читання – це шлях до досягнення  духовного, культурного, інтелектуального лідерства людини. Особливим є читання в дитячому та юнацькому віці.
  Районний семінар «Організація сімейного читання- основа успішної роботи бібліотеки»” відбувся 4.06.2014 р. в  Іршавській централізованій бібліотечній системі на базі бібліотеки-філії с. Приборжавське. У роботі семінару взяли участь фахівці методико-бібліографічного відділу, районної бібліотеки для дітей, відділу обслуговування центральної районної бібліотеки, спеціалісти  центру соціальних служб для сім»ї, дітей та молоді м.Іршава, фахівці ДНЗ, ЗОШ-І-ІІІст с.Приборжавське та  сільський голова.
Відкрила семінар директор Іршавської ЦБС А.І.Лакатош.
   Програма семінару включала наступні заходи: 

  1.      Інформації:
-       «Відродження, організація та популяризація сімейного читання в бібліотеках».
     Бровді Л.І., зав. методико-бібліографічним відділом
-           «Книга в житті сільського голови: рід занять, смак, професійні інтереси».
                                                             Шпортень В.І., Приборжавський сільський голова
  1. Консультації:
-       «РДБ як організатор дитячого читання в регіоні: бачення та актуальні завдання» + Мультимедійна презентація «Дитяча бібліотека в новому вимір      

                                   Бобик М.В., заступник директора по роботі з дітьми

-           «Спільними зусиллями виховуємо любов до читання».
    Кепша О.І., завідувачка відділу обслуговування ЦРБ

3.      Презентацію в стилі печа-куча        «Світ родини, яка читає».
                                     Кришеник О.М., завідувачка бібліотекою-філією с.Довге

      4.     Історію успіху:  з досвіду роботи Приборжавської бібліотеки-філії.
                                           Голінка Т.Д., завідувачка   бібліотекою с.Приборжавське.

5.   Практичні заняття: складання плану літніх читань в бібліотеці «У книг не буває канікул»
                                                                 Боїшко Б. Е. методист Іршавської ЦРБ

            На  семінарі було розглянуто велике коло питань, пов’язаних  з організацією сімейного читання, водночас учасники семінару приділили значну увагу актуальним проблемним питанням розвитку бібліотек, що обслуговують дітей.
            Фахівці що працюють з дитячою аудиторією, обмінялись думками з приводу сучасного стану і перспектив розвитку партнерського співробітництва бібліотек з школами, батьками, сім’ями та ДНЗ.
            Зав. бібліотекою-філією с. Приборжавське Голінка Т. Д. поділилась досвідом роботи своєї бібліотеки, де представила родину сільського священника Олександра Ряшко яких згуртувала мудрість книги. о.Олександр розповів всім про свої традиції пов’язані із читанням, збиранням, зберіганням книг, про видання, які зберігаються у його домашній бібліотеці, про книги, цінність яких визначається автографами тих хто їх подарував або обставини, при яких вони потрапили до нього. Книга у родині – власники книжкових реліквій. Його книги, як мецената, у подарунок отримала і сільська бібліотека.  
            Про процес залучення дитини до пізнання світу через книгу розповіла вихователь-методист дитячого навчального закладу Шандра М. І.
            Дружить з книгою і родина сільського голови Шпортень В. І. Він розповів що сімейне читання це не просто читання дітям. Традиції такого спільного читання благодатно впливають на всю родину, воно передбачає духовне спілкування сім’ї, зміцнення духовних зв’язків. – «Звичайно, сьогодні читацькі інтереси батьків і дітей не зовсім співпадають, але в нашій родині збереглась традиція розповідати про ті книги які сподобались нам у дитинстві, і ці книги зберігаються у домашній бібліотеці».
 Підведення підсумків семінару завершилось домашніми завданнями.

































Немає коментарів:

Дописати коментар