понеділок, 29 липня 2013 р.

Професійне спілкування бібліотекарів

        26 липня 2013 року методичним відділом Іршавської центральної районної бібліотеки організовано день професійного спілкування на тему: «Професійна поведінка бібліотекаря в ракурсі проблем». Заняття бібліотечних працівників району проходило у відділі бібліотечно-інформаційних технологій ЦРБ.
      Цього дня відбулось і знайомство бібліотечних працівників з новим керівником відділу культури і туризму Іршавської РДА Ганною Михайлівною Матіко. Вона окреслила основні завдання, які хоче бачити для покращення діяльності бібліотек, а також наголосила на активну співпрацю бібліотек з громадою задля залучення нових користувачів до бібліотеки.
         Відкрила день професійного спілкування провідний методист ЦРБ Любов Бровді. У своєму виступі вона наголосила,   що нові часи ставлять вимоги до сучасного бібліотекаря. Сучасні комп’ютерні технології не тільки не знімають проблему спілкування, але й передбачають більш високий рівень інформаційної культури, тобто організують якісно нове спілкування. Саме через відсутність комунікативних навичок у самих бібліотекарів гостро постає проблема спілкування.
        Така форма навчання передбачала дві частини: теоретичну та практичну. Теоретична частина включала зустріч з спеціалістами районної бібліотеки, які надавали консультації та поради. Друга частина була практичною, і включала: бенефіс працівника (бібліограф ЦРБ) «Моє творче Я», презентацію «Бібліотечної школи Інтернет» «Як ми ярмаркували у м. Львові", фото звіт бібліотек системи про відзначення Хрещення Русі.


       На дню професійного спілкування бібліотечні працівники ділились новинками творчої діяльності. Свій професійний бенефіс «Моє творче Я» провела бібліограф центральної районної бібліотеки Матішинець Марія Михайлівна.
       Напрацювання Марії Михайлівни в бібліографічній діяльності ЦРБ, заслуговують на увагу і щоб про це всім розповісти. Це людина яка протягом всієї трудової діяльності поповнює свої знання і ділиться ними з колегами. Постійна робота над собою, аналіз і співставлення дійсності та свого життєвого досвіду, осмислення постійних змін на її ділянці роботи, спілкування з користувачами, з колегами дозволяє їй як бібліографу повноцінно виконувати своє призначення. Вона одна із перших в ЦРБ розпочала видавничу діяльність. ЇЇ покажчики, інформаційні матеріали становлять інтерес як для користувачів так і для досвідчених бібліотекарів. У інформаційному бюлетені, що видає Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф. Потушняка за матеріалами звітів бібліотек всіх районів області, включено найбільш вдалі приклади успішної діяльності книгозбірень. Приємно, що у цьому бюлетені знайшлось місце і для нашої бібліотеки, де йде мова про творчий підхід до видавничої діяльності.
         Неабиякий інтерес у колег викликала презентація «Бібліотечної школи Інтернет» «Ярмаркувала Іршавщина».
         З 9-10 липня у Львові проходив міжрегіональний ярмарок «Бібліотечні інновації для громад: створюємо майбутнє». Форум був організований  програмою «Бібліоміст», Львівською обласною бібліотекою та Інститутом політичних технологій. Делегація із Закарпаття була найчисленнішою. До її складу входила і наша бібліотека, яка представляла свій проект – це презентацію «Бібліотечної школи Інтернет» та спілкувалася  із колегами інших регіонів України.
         На дні професійного спілкування свої напрацювання показали працівники районної бібліотеки. Як Іршавщина ярмаркувала у Львові розповіла Боїшко Богларка, завідувачка відділом бібліотечно-інформаційних технологій Іршавської ЦРБ, а допомагала їй Діана Копін, бібліотекар відділу БІТ, яка розповіла як вони мандрували вулицями міста Лева.
газета "Новини Закарпаття"
         Приємно читати рядки в обласній газеті Новини Закарпаття і наша Іршавська центральна районна бібліотека є учасниками міжрегіонального форуму.
         Подальший розвиток бібліотек без професійного спілкування неможливий. Спілкування між колегами насамперед бажане для обміну результатів теоретичних і практичних напрацювань бібліотек.
         Спілкування із колегами у процесі роботи стимулює до узагальнення й аналізу власних результатів та бажання спільними зусиллями знаходити нові шляхи підвищення своєї майстерності, розвитку творчості та залучення нових користувачів до читання. Різноманітні дослідження професійного спілкування показують, що більшість бібліотекарів не мають елементарних знань з психології, губляться при розмові з користувачами, не вміють привернути до себе увагу співрозмовника. Для цього ми і організували День професійного спілкування.
         Продовженням  дня професійного спілкування став фото звіт бібліотек-філій про проведені заходи по відзначенню 1025-річчя Хрещення Київської Русі.
         Згідно з Указом Президента України «Про День Хрещення Київської Русі-України», це свято відзначалось 28 липня, у день пам’яті рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Київської Русі.
         Запровадження християнства на Русі мало значний вплив на духовний розвиток суспільства.
         Відзначення1025-річчя Хрещення Київської Русі є знаменною подією на багатовіковому шляху історії культури та державності нашого народу. На відзначення цієї почесної події було затверджено план заходів бібліотек району.
         В бібліотечних установах  проведено  ряд просвітницьких заходів спрямованих на формування почуття поваги до духовної та історичної спадщини українського народу. Відбулись інформаційні години, круглі столи, години духовності, книжкові виставки тематичної літератури та вишитих ікон, Дні інформації, виставки робіт місцевих майстрів. Проведені заходи в рамках відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі презентують бібліотеки-філії Іршавської ЦБС, пропонуємо переглянути одні з них:
         Бібліотека-філія с. Вільхівка
        З 23 травня  2013 року у  бібліотеці проведено цикл заходів з нагоди 1025-річчя Хрещення Київської Русі.
       Серед них: інформаційна година «Християнську ввів він віру, мов цвіт обнови для народу», тематичний перегляд «Хрещення України-Русі в мистецтві та літературі»,  виставка «Князь Володимир Великий - хреститель Київської Русі»,  день православної книги «Спочатку було слово».
       Історію запровадження християнства користувачам бібліотеки розповів отець Михаїл, а працівник бібліотеки підготувала вікторину про давню віру слов’ян - язичництво, про князя Володимира та Хрещення Русі.
        Присутні на заходах мали можливість переглянути книжкову виставку "Хрещення Київської Русі – перша сходинка до духовності".
        Бібліотека-філія с. В. Розтока
        28 липня відзначається День Хрещення Київської Русі. У лютому нинішнього року президент України Віктор Янукович підписав Указ про організацію та проведення заходів з належного відзначення в Україні 1025-ї річниці Хрещення Київської Русі. З цієї нагоди  в бібліотеці с. В. Розтока проведено ряд заходів.
        Напередодні знаменної дати оформлено куточок духовності «Православна Україна», книжкову виставку «Історія хрещення України-Русі», які розповідали про основні етапи розвитку православної церкви, її благі справи. Представлена література знайомила з історією хрещення Київської Русі, розвитком храмів нашого району, церковною атрибутикою, духовною культурою.
        На виставці була представлена різна література: «Володимир Великий - хреститель Київської Русі», «Так була хрещена Русь», «З іменем Христа», «Дорога до Храму», «Твій шлях до Христа».
        Завідувачка бібліотекою провела годину спілкування «Життя у Христі», історичну подорож «Як була хрещена Русь», годину історії - «Князь Володимир – Хреститель України – Русі.
        Знайомлячись з матеріалами виставки «Як була хрещена Русь…»  користувачі мали змогу повернутись до своїх витоків, щоб усвідомити, яку велику роль відіграло прийняття християнства в духовному житті нашого народу.
         Бібліотека-філія с. Луково
         В рамках святкування  1025 -річчя хрещення Київської Русі в бібліотеці-філії с. Луково пройшов День інформації «Хрещення Київської Русі та його історичне значення у розвитку християнства».
         Хрещення Русі стало точкою відліку, з якої розпочалася нова епоха духовного розвитку та становлення слов’янських народів. Писемність, освіта та духовна культура отримали потужний імпульс до розвитку. Вони стали тим фундаментом, на якому сьогодні ґрунтується державність та соціум.
         Активну участь у підготовці  і проведенні заходу брали і місцеві майстри. Тема духовності присутня у вишивці, писанкарстві, витинанці, іконописі та інших видах мистецтва. Кращі роботи були представлені на виставці робіт майстрів під час святкування 1025-ліття Хрещення Київської Русі.
         25 липня в бібліотеці проведено годину духовності «Хрещення  України  - Русі”. Перед учнями 8 та 9 класу, ветеранами праці, працівниками культури та медицини виступив священик. Він познайомив з історією Хрещення Русі та історією православ’я на Україні.   Цікаво і змістовно відповів на питання присутніх.  Далі присутні в режимі он-лайн передивилися фільм «Сказання про хрещення Русі”. Ноутбук та дошку з проектором надав  активний користувач бібліотеки Пасуля Богдан. Завідувачка бібліотекою-філією с. Луково Антол М.М. представила присутнім матеріали  книжкової виставки «Національні святині України”. В своєму виступі вона звернула увагу присутніх на  серію яка вийшла до 2000 - ліття Різдва Христового  „Національні святині України” та запросила учасників заходу до знайомства з історіями храмів України. Кожен учасник виніс з заходу цікаву і корисну інформацію про факти Хрещення Русі, історії православ’я на Україні та роздуми про події  які відбуваються в православній Україні сьогодні.
         Бібліотека-філія с. Негрово
        28 липня в Україні відзначається - День хрещення Київської Русі - України. Ця дата обрана не випадково, адже саме в цей день Православна Церква вшановує пам'ять Святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі.
        В Негрівській бібліотеці-філії було проведено  годину духовності "Хрещення України - Русі". До цієї події в бібліотеці оформлено перегляд літератури «1025-річчя Хрещення Київської Русі, перша сходинка до духовності».
        На перегляді представлені документи з історії Київської Русі, з історії релігійної думки на Україні, з православної культури та православної етики. Користувачі мали можливість ознайомитися з книгами про історію храмового будівництва в Україні, з архітектурно-мистецькими особливостями храмових споруд різних історичних періодів, і вишитими іконами народних майстринь  с. Негрова.
         Бібліотека-філія с. Осій
          Година духовного спілкування приурочена 1025 річниці хрещення Київської Русі відбулася в клубі с. Осій 24 липня 2013року. В спілкуванні на тему «Хрещення Русі – подія великого історичного значення». Приймали участь настоятель Георгівської православної церкви с. Осій о. Сергій Ісак, зав. клубом М. В. Кузьміна, зав. бібліотекою Т. М. Дубляк, присутні в залі.
        Молодші учасники художньої самодіяльності сільського клубу (зав. клубом М. В. Кузьміна) виконали літературно-музичну композицію.
       Бібліотека-філія с.Ільниця-2
       28  липня в Україні відзначають 1025 річчя хрещення Русі,   день  пам'яті  святого рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Київської Русі.
     Першосвятителем традиційно вважається князь Володимир Святославович, названий православною церквою рівноапостольним і Святим.
     Хрестити Русь випало Володимирові — його синові і внукові Ольги. Після кількох невдалих спроб реформувати місцеву слов’янську релігію він звернувся до Христового вчення. 988 року князь Володимир сам прийняв нову віру в Корсуні, хрестив Київ і оголосив християнство державною релігією.
       Година спілкування 1025 річниці Хрещення Київської Русі відбулася в бібліотеці с. Ільниця-2 27 липня 2013 року. В спілкуванні на тему: «Хрещення Русі та його історичне значення» приймали участь настоятель православної церкви о. Іван Тегза, зав. бібліотекою Н. І. Березнай, присутні в бібліотеці.
        Бібліотека-філія с. Бронька
        День Хрещення України-Русі світ відзначає в День пам’яті Святого рівноапостольного князя Володимира - 988 року він успішно запровадив християнство як державну релігію, після чого Русь рівноправно влилася до загальноєвропейського Духовного потоку.
        26 липня 2013 року у приміщенні Броньківської сільської ради було відзначено  1025-у річницю запровадження  Християнства в Київській Русі. Учні 5-6 та 9-го класів розповіли присутнім  про виняткову роль хрещення в історії нашої держави, житті суспільства, розвитку його культури, духовності та моралі, а також  про життя князя Володимира Великого, як про хрестителя Київської Русі, про те, що його звуть рівноапостольним, про різку зміну його характеру, світогляду після хрещення.  Діти   знайомили присутніх із  житіями рівноапостольних князів Володимира та Ольги, просвітителів та проповідників християнства Кирила та Мефодія, а  також   переглянули  відео лекторій «Сказання про Хрещення Русі». Була оформлена книжкова виставка «Хрещення Русі-початок історичного шляху народу».
        Отець Андрій, настоятель Броньківської сільської церкви, розповів присутнім про духовну сутність хрещення з точки зору православ’я, відповів на питання дітей та дорослих щодо змісту таких понять, як «любов до ближнього», «гордість і гординя». На святі були присутні представники сільської ради.
         В вінці свята автор цих слів провела з дітьми вікторину «Сторінками історії». Ті, хто в правильно відповідали на питання, були нагороджені книжками. Секретар сільської ради Н. І. Шега підвела підсумки зустрічі, зауваживши, що запровадження в Київській Русі християнства було великою історичною подією не лише для України, а й для навколишніх держав. Воно визначило перемогу феодальних стосунків Київської Русі над відживаючим родовим ладом і зіграло позитивну роль у розвитку древньоруської культури та підвищенні авторитету серед більшості країн, де християнство існувало і було прийняте раніше.
         Свято пройшло цікаво і змістовно.
         Бібліотека-філія с. Кушниця
         «Хрещення Русі стало точкою відліку, з якої розпочалася нова епоха духовного розвитку та становлення слов’янських народів, писемність, освіта та духовна культура отримали потужний імпульс до розвитку. Вони стали фундаментом, на якому сьогодні ґрунтується державність та соціум», - сказав Дмитро Колесников.
         У рамках відзначення цієї дати в бібліотеці та Будинку культури організовані тематичні виставки, інформаційні хвилини, експозиції, години духовності, круглий стіл щодо висвітлення історичної цінності хрещення Київської  Русі за участю священнослужителів, представників влади присвячені 1025-річчю хрещення Київської Русі, а також перегляди кінофільмів про визначені пам’ятки культури та історичний шлях християнства в Україні.
        Бібліотека-філія с. Арданово
        Відомо, що найціннішим скарбом храму душі людської завжди була віра. Тож звернімо свій погляд у сиву давнину, коли 1025 рокiв тому князь Володимир Великий започаткував нову добу в історії Київської Русі.
        З нагоди хрещення Русi 24 липня у бібліотеці-філії с. Арданово розгорнуто книжкову виставку «Хрещення Київської Русі», де представлені цікаві книги і довідники з історії християнства.
        Безумовно, цікавими сторінками виставки є й розповіді про історію української церкви, про поширення християнства в Україні.
         Матеріали виставки розповідають про те, що християнство у нашій історичній свідомості починається ще від Христового апостола Андрія первозданного, який благословив київські гори і поставив на них перший хрест, пізніше було Аскольдове хрещення (ІІ половина ІХ ст.) та хрещення княгині Ольги. А від 988 року починається повернення Київської Русі обличчям до християнського світу, християнських моральних цінностей.
         Виставка представлена для широкого кола читачів.
        Метою виставки є ознайомлення відвідувачів з подією хрещення Ісуса Христа та Русі; зі святковими традиціями християн; виховання поваги до християнських традицій; розширення уявлення дітей про любов Бога до людей і до всього живого.
         Важливо у наш складний час прийняти вищі Божі заповіді, привнесені Біблією, християнством, щоб із певністю протистояти тяжінню спільноти до матеріальних зваб, жорстокості, неправди, зла тощо.
         Бібліотека-філія с. Приборжавське
         Бібліотека с. Приборжавське до 1025-річчя хрещення  Русі провела презентацію книжкової виставки «Духовність – храм душі людської» (12 червня 2013 року).
         В с. Приборжавське знаходиться недільна школа, де отець Олександр навчає дітей різного віку молитвам та проводить бесіди про християнство.
         Бібліотечні працівники спільно з отцем Олександром провели урок духовності «Християнство, історія та сучасність», яке провелося 5 липня 2013 року були присутні діти від  2 до 5 класу). Із вступним словом виступила бібліотекар Зорівчак Надія Михайлівна. Отець Олександр розповів про історію заснування християнства. Учні недільної школи розказували вірші про віру в Бога і співали молитовні пісні.
        Підводячи підсумки, «Професійної поведінки бібліотекаря в ракурсі проблем», Алла Іванівна Лакатош, директор ЦБС сказала: «Фах підтверджується знаннями. Професія бібліотекаря належить до соціономічних видів праці, де спілкування, що супроводжує трудову діяльність, перетворюється на професійно значущий чинник».
         Спілкування зазвичай спрямоване на досягнення певного результату, вирішення конкретної проблеми або реалізацію професійної цілі. Воно є необхідною умовою будь-якої діяльності. Через спілкування відбувається навчання й виховання людини, засвоєння нею різних форм соціального досвіду, норм і правил поведінки, традицій і звичаїв.
 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар