пʼятницю, 4 жовтня 2013 р.

Нема життя без Інтернету!
           За всю історію людства не було ще такого часу,  коли б не страждали від будь-яких ідей та залежностей. Приохотитися до чогось не сильно корисного – справа нехитра. Куди складніше потім відмовитися від шкідливої звички. Є і ще один важливий момент: навіть зовсім безневинне на перший погляд захоплення може стати згубним для організму, якщо не знати міри. Лікарів, учених, та і простих користувачів проблема глобальної інтернетизації турбує вже не перший рік. З одного боку, це чудово: розширюється коло спілкування,  стираються расові межі. З іншої – в наявності негативні наслідки: число людей з червоними очима, тремтячими руками і що розмовляють на незрозумілій простому смертному мові  неухильно росте. Медики розвинених країн вже б’ють на сполох. Молодь все більше часу проводить за комп’ютером, віддаючи перевагу віртуальному світу над реальним. Західні психіатри навіть придумали спеціальний термін – «Інтернет - залежність». Надмірна захопленість Інтернетом змушує багатьох людей проводити все більше часу в Мережі. Психологи сперечаються: чи йде мова про появу ще одного виду залежності? Феномен «залежності від Інтернету»  інтенсивно обговорюється в даний час. Він часто називається захворюванням чи синдромом(Internet Addiction Disoder чи IAD).
          В Іршавській центральній районній бібліотеці у відділі бібліотечно-інформацйних технологій 4 жовтня 2013 року була обговорена тема «Нема життя без Інтернету»,  діалог проводився  з користувачами вік яких 10-14 років. Під час цього спілкування, працівниками відділу, дано пропозицію дітям на проходження тесту, який мав на меті дізнатись чи є серед присутніх проблематика залежності від Інтернету. Результати тесту були досить непогані з 10 дітей лише у двох результат показав певні проблеми з надмірним захоплення Інтернетом, і в жодного не виявлено серйозних неприємностей. Дітям, не дивлячись на результати тесту, ще раз наголошувалось на те, що потрібно проводити більше часу з своїми друзями на свіжому повітрі,   розповідати батькам про своє спілкування в чаті, повідомляти про те, якщо виникають конфліктні ситуації, або чимось налякані під час переписки; не виказувати особистої інформації незнайомцям з Інтернету. І останнє правило, щодо обмеження часу перебування  у мережі задля збереження їхнього здоров’я та заради профілактики Інтернет - залежності.
          Надіємось, що ці правила і цей діалог не стануть зайвими для них, адже це повинно зберегти їх самих від негативних наслідків Інтернету!







Для кого цікаво може і сам пройти цей тест і дізнатись свої результати. 

Тест «Нема життя без Інтернету!»
Пройди тест та порахуй отримані бали. Оціни свої бали за шкалою:
ніколи або вкрай рідко
інколи
регулярно
часто
завжди
1 бал
2 бали
3 бали
4 бали
5 балів
 
1.      Чи часто ти зауважуєш, що проводиш у мережі більше часу, ніж запланував?
2.      Чи трапляється тобі нехтувати домашні обов’язки, аби якнайшвидше «посидіти» в Інтернеті?
3.      Чи ввідаєш ти перевагу перебуванню в мережі, а не спілкуванню з друзями «наживо»?
4.      Чи часто ти знайомишся з іншими людьми  у соціальних мережах?
5.      Чи дратуєшся, коли батьки запитують тебе, скільки часу ти провів в Інтернеті?
6.      Чи зауважуєш, що твої успіхи у навчанні знизились, бо ти забагато часу присвячуєш Інтернету?
7.      Чи ти насамперед заходиш на сайт «Вконтакте», повернувшись додому зі школи?
8.      Чи часто ти почуваєшся втомленим після тривалого перебування в Інтернеті?
9.      Чи доводиться тобі боронитися або мовчати, коли тебе запитують, що ти робив в Інтернеті?
10.  Чи відволікаєшся ти від нагальних проблем, «поринаючи» в Інтернет?
11.  Чи часто відчуваєш піднесення від самої думки, що незабаром зайдеш в Інтернет?
12.  Чи не вважаєш ти, що життя без Інтернету безбарвне і нецікаве?
13.  Чи траплялося тобі кричати, лаятися чи по іншому виявляти свій гнів коли хтось відволікає тебе від перебування в мережі?
14.  Чи доводилося тобі не раз жертвувати сном, коли ти засиджувався в Інтернеті допізна?
15.  Чи часто ти уявляєш, що робитимеш у мережі, коли нарешті зайдеш в Інтернет?
16.  Чи говориш собі «Ще хвилинку», коли довго перебуваєш у мережі?
17.  Чи часто ти зазнавав поразок, намагаючись скоротити час свого перебування в Інтернеті?
18.  Чи намагаєшся ти приховати від батьків час, який проводиш в мережі?
19.  Чи часто ти скасовуєш зустріч із друзями, обираючи перебування в Інтернеті?
20.  Чи почуваєшся пригніченим , якщо довго перебуваєш «поза мережею»?
А тепер порахуй бали!
Ти набрав 20-49 балів
Ти набрав 50-79 балів
Ти набрав 80-100 балів
Користуєшся Інтернетом мудро, адже вмієш контролювати себе. Не втрачаєш здорового глузду та своєї здатності до самоконтролю, і ти ніколи не потрапиш до «мережевої пастки».
Маєш певні проблеми, пов’язані з надмірним захопленням Інтернетом. Можливо ти почав гірше вчитися або ж втратив контакт з однолітками, або надто часто конфліктуєш з батьками… у будь-якому разі тобі слід негайно скоректувати свій час перебування в мережі. Інакше до проблем, які маєш сьогодні, долучаться ще й інші.
Маєш серйозні неприємності, «винуватцем» яких є Інтернет. Твій стан можна визначити як справжню залежність, адже не уявляєш свого життя поза мережею. Якщо ти відчуваєш, що не можеш самостійно впоратися зі своєю «пристрастю» попроси допомогти в інших. Можливо, тобі знадобиться консультація психолога.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар