суботу, 11 жовтня 2014 р.

«Активний туризм як інноваційна діяльність бібліотеки»
         9 жовтня на базі бібліотеки-філії с.Осій Іршавської централізованої бібліотечної системи проведено районний семінар бібліотечних працівників «Актуальний туризм як інноваційна діяльність бібліотеки». Відкрили семінар начальник відділу культури і  туризму Г.М.Матіко, Осійський сільський голова М.В.Урста та директор Іршавської ЦБС А.І.Лакатош.       
        Програма семінару включала: інформацію «Бібліотека як складова туристичного простору» з якою виступила Л.І.Бровді, завідувачка методико-бібліографічного відділу, консультацію «Бібліотечний краєзнавчий туризм», яку підготувала завідувачка відділу обслуговування О.І.Кепша, презентацію «Туристично-рекреаційні ресурси і культурні надбання Іршавщини» підготовлену головним спеціалістом відділу культури і туризму  В.В.Маргіта, неформальне спілкування: «Активний туризм та дозвілля: організація туристичних подорожей» яке проводив заступник директора РайСЮТур О.Д.Осійський та «Світ предивної краси: Національний природний парк «Зачарований край»»(представлення досвіду організації туристичної діяльності на території національного природного парку зробив заступник директора  з наукової роботи Національного природного парку «Зачарований край» В.І.Мочан), творчу дискусію «Туризм і бібліотека».
          Слово туризм означає - прогулянка, подорож. Саме тому і розпочали роботу семінару з подорожі по цьому дивовижному селу Осій.  Це - край гірських, стрімких потоків. Початок осені –це завжди романтичний настрій, нестримне бажання побувати на природі. Саме тоді можна зрозуміти, що кращого відпочинку, ніж зелений туризм не існує, бо лише природа надихає на життя, знімаючи з плечей тягар щоденних проблем.
Бібліотеки як освітні і інформаційні осередки повинні бути готовими допомогти всім бажаючим у створенні уявлення про рекреаційно-туристичні можливості Іршавщини. Щоб допомогти в цьому бібліотекарям, завідувачка методико-бібліографічного відділу Іршавської ЦБС Бровді Л.І. і організувала семінар, щоб на прикладі с.Осій показати співпрацю бібліотеки  з організаціями, які займаються розвитком туризму, які послуги бібліотека надає своїм партнерам і туристам. Любов Іллічна запропонувала всім представникам туристичних об»єктів включити екскурсії до бібліотек у ознайомчі туристичні маршрути.
Базою практики обрали бібліотеку-філію с.Осій тому, що тут є найкращі місця для відпочинку, і щоб про це розповіли працівники бібліотек району у своєму селі, кожному користувачеві бібліотеки і всій громаді села. А ще тому, що Осій - це один з найбільших туристичних центрів району. Відпочинок в селі подобається тим, хто віддає перевагу не багатолюдності, а тихому розміреному життю в прекрасному самобутньому селі. А ще тому, щоб самим набути приємні враження від побаченого, адже територія села знаходиться в межах природного заповідника «Зачарований край», де мешкає лісова ящірка саламандра, росте ведмежа цибуля в урочищі Чеснок та є мінеральні джерела. Тут же розташовано туристичний оздоровчий комплекс «Зачарована долина» та «Смерековий камінь». Тут знаходиться Центральний табір туристського активу учнів України українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, приватна садиба «У Петровція». І головне, тут народився отаман Карпат - Іван Попович, який своїм талантом прославив не тільки своє село, а  і всю Україну. В нашому районі найбільше розвинутий сільський, зелений туризм. Це досить новий вид відпочинку. Цей вид туризму прийшов до нас із Заходу, який більше тяжіє до Європи і відрізняється чи не найбільшою кількістю садиб Зеленого Туризму. У чому суть зеленого туризму. Все дуже просто – городяни, або як інакше їх називають «діти асфальту», виїжджають в село, щоб насолодитися чистотою повітря і чистотою домашніх продуктів, ознайомитися із сільським життям і побутом.
Процес взаємодії туризму і бібліотек набуває широкого значення для місцевої громади. Це дозволяє: виконати навчально-просвітницьку і інформаційну функції бібліотеки. Інтеграція бібліотек як закладів культури у сферу туризму є перспективним напрямком роботи.
Підсумки семінару підвела А.І.Лакатош.
       










  









































   
  

Немає коментарів:

Дописати коментар