понеділок, 22 лютого 2016 р.

У мові є і серце і вуста, і є ім’я красиве - 

Україна

Все в тобі з'єдналося, злилося —
Як і помістилося в одній! —
Шепіт зачарований колосся,
Поклик із катами на двобій.
Ти даєш поету дужі крила,
Що підносять правду в вишину,
Вченому ти лагідно відкрила
Мудрості людської глибину.
І тобі рости й не в'януть зроду,
Квітувать в поемах і віршах,
Бо в тобі — великого народу
Ніжна і замріяна душа.
(В. Симоненко.)

Мова – найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства. У світі немає нічого такого, чого не можна б було означити словами. Чим багатша нація духовно, тим глибша мова.
Українська мова – барвистий килим самоцвітів, що віками ткали генії нації і прості люди, які називають себе українцями. Кожне слово в ній – коштовний камінь з десятками граней. Наша мова – це криниця духовності і моралі, дзеркало українського менталітету, доброти, душевності, щирості.
 Щороку, 21 лютого,  ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови.  Саме цій даті приурочена книжкова виставка «У мові є і серце і вуста, і є ім’я красиве - Україна», яка оформлена в читальній залі Іршавської центральної районної бібліотеки. Користувачі залюбки знайомляться з представленими матеріалами, а це: І.Вихованець «Розмовляймо українською», А.Бортняк «Ну що б, здавалося, слова», А.Матвієнко «Рідне слово», «Українські розмови для учнів і вчителів», І.Дзюба «Бо то не просто мова, звуки…» та іншими. Кожна книга – це джерело  знань про багатство рідної мови, найкращих виразників людських думок і почуттів – слова, культуру мовлення. Біля виставки бібліотекарі проводять огляди, бесіди, інформхвилинки. Виставка буде діяти до кінця місяця. Отож, шановні користувачі, заходьте, читайте, ознайомлюйтесь, ми завжди до Ваших послуг.




Немає коментарів:

Дописати коментар