пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

«Шлях до успіху».

18 лютого 2016 року в Кушницькій загальноосвітній школі відбулась презентація книги Стефана Молдована «Шлях до успіху». На цю зустріч з видавцями та очевидцями цієї книги була запрошена і центральна районна бібліотека. Книга надзвичайно цікава. З англійської мови її переклав М.А.Падяк. Автор спогадів народився на Підкарпатській Русі у Чехословаччині (нині Закарпатська область України) у багатодітній єврейській родині. Пережив Голокост та змушений був емігрувати до Канади. Книга побачила світ в 2013 році в ужгородському «Видавництві Падяка».
Стефан Молдован народився (27.12.1919 р.) у Сваляві, тут пройшло його дитинство, його юність пов’язана також із Мукачевом, куди згодом переїхали його батьки і де він навчався у гімназії. У 1943 році був засуджений до 18-ти років в’язниці за саботаж замовлень для німецької та угорської армій, у березні 1944 року під час повстання та масової втечі з в’язниці у м. Шаторальяуйгей (Угорщина) таємно повернувся на батьківщину – у с. Кушниця (нині – Іршавський район), де його брат Василь (Лоці) працював на лісопильні. У цей час влада вже розпочала масові арешти та відправку до Освенціма всіх євреїв Підкарпатської Русі; батьки Стефана та близька рідня також загинули у нацистському концтаборі.
Усе своє життя Стефан Молодован пам’ятав, що йому та його рідному брату Василю життя врятував простий русин Ілля Пальок, який сховав їх у землянці високо в горах над Кушницею, де він випасав сільську отару овець. Якби влада дізналася про це, п. Пальок був би покараний на смерть! Ось чому Стефан та Василь, які дочекалися приходу Червоної армії, довгі роки (і коли жили у Чехословаччині, і коли переїхали один до Австрії, а другий – до Канади) опікувалися життям свого¬ спасителя-русина, а у 1999 році на стіні¬ каплички Духовної семінарії Мукачівської греко-католицької єпархії встановили пам’ятну дошку вдячності І. Пальку. А сьогодні вдячність за своє спасіння у свідомості п. Молдована поширилася на увесь карпаторусинський народ. І у цьому – секрет його благодійної підтримки русинських шкіл.
Ось чому стала нагода презентувати книгу спогадів саме в с.Кушниця. На зустрічі були присутні: внучка Іллі Палька – Ганна Дмитрівна Стецько, онук - Юрій Дмитрович Пальок та правнучка Прийма Анастасія із своєю дочкою.
Схильність до точних наук та винахідництва, помножені на неймовірну працелюбність і загартований характер, зробили своє: він пройшов шлях від простого робітника на підприємстві до віце-президента великого північноамериканського консорціуму, задіяного на будівництві атомних підводних човнів для ВМФ США, згодом – на будівництві перших у світі атомних електростанцій тощо, а далі – до винахідника у галузі електрозварювальних робіт та директора власної фірми, що була успішною на промислових ринках цілого світу, у т.ч. китайському.
Для С. Молдована було важливо, щоб на його батьківщині, яку він свого часу полишив не з власної волі, пам’ятали про нього і його родину. Він хотів поділитися власним досвідом успішного підприємця та раціоналізатора. І коли в одній з розмов  з В.Падяком  торкнулося теми написання книжки спогадів – він відразу загорівся бажанням досягти цієї мети. Успішна людина – успішна в усьому! І ось його мрія збулася. Книгу спогадів зараз зможуть прочитати всі бажаючі,  і кушничани де проходили ці події, і користувачі центральної районної бібліотеки та бібліотек-філій, адже В.Падяк  подарував для бібліотек району 40 примірників книг С.Молдована «Шлях до успіху». Подарунок прийняла, директор Іршавської ЦБС, Алла Іванівна Лакатош.




Немає коментарів:

Дописати коментар