пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

Обереги української родини

Обереги мої українські, –
Ви прийшли з давнини в майбуття.
Рушники й сорочки материнські
Поруч з нами ідуть у життя.
Нам любов'ю серця зігрівають –
Доброта й тепло в них завжди.
Вони святість і відданість мають,
Захищають від лиха й біди.

 Обереги – наші прадавні добрі символи-захисники, знаки віри у вище заступництво. Символи-обереги втілювались у побутових речах, їх шанували, про них складали легенди.
Вишитий рушник, вишита сорочка, писанка, лялька, віночок, калина, верба, лелека – без них важко уявити нашу Україну. Саме з оберегів починається для кожного Батьківщина.
Батьківська хата, бабусина вишиванка, незамулена батькова криниця, старі жорна, що годували в тяжкі лихоліття. – усе це наша родовідна пам'ять, наші національні символи, обереги наші.
19 серпня 2016 року бібліотекарі відділу обслуговування Іршавської районної бібліотеки провели народознавчий калейдоскоп «Обереги української родини».
Яскравим  калейдоскопом розкривали цікавий та пізнавальний матеріал книги та журнали, які пропонували читачам наші працівники. Коротка характеристика основних українських родинних оберегів допомогла багато чого зрозуміти. В житті немає нічого випадкового та непотрібного. Кожна  наша дія, кожна річ, що нас оточує і з якою ми контактуємо – вагома і незамінна.
Адже наші реліквії-обереги – це наші талісмани, які ми цінуємо поряд із душевними якостями – добром, милосердям, любов'ю.
Тому, давайте разом зберігати обереги. Вони оберігатимуть домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, малюйте писанки, садіть калину, вербу, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони оберігають від зла, підлості і неправди.












Немає коментарів:

Дописати коментар