четвер, 16 березня 2017 р.

«За Вкраїну – і душу, і тіло…»
Навесні в березні
В 39-ім році
Сталася велика подія:
Билася за славу,
Билася за волю
Закарпатська Україна.

15 березня... Ця дата не в календарі виділена, а в душах закарпатців. Цим числом кожна весна особлива над Тисою. Бо є на березі тієї річки, поблизу Хуста, поле, з якого березневого дня 1939 року в її води стікала кров найвірніших і найвідданіших синів свого краю – борців за його незалежність і волю.
Збагрянілі хвилі несли у світ славу про патріотів. В основному це була студентська молодь, котра стала бронею проти до зубів озброєного ворога на захист своєї щойно народженої держави.
Березень на Закарпаття йде не тільки з весняним пробудженням природи. Він приходить і з болем Красного Поля, бо Красним звучить не в значенні “гарне”, а в розумінні “червоне”, яким було того дня від пролитої крові захисників Карпатської України – незалежної держави, проголошеної 15 березня 1939 року на І-му засіданні її Сойму.
14 березня 2017 року в Іршавській районній бібліотеці відбувся круглий стіл «За Вкраїну – і душу, і тіло…», присвячений історичним подіям 1938-1939 рр., на якому виступили: учениця 11-А класу Кузьма А. (презентація «Криваві вибори у с.Білки»)  та  учні 10-А класу - Бізіля І., Дякова А., Ізай О., Чепура Я. Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, члени Малої академії наук при станції юних техніків (літературно-музична композиція «За Вкраїну – і душу, і тіло…»). З вступним словом та історичними довідками виступила вчитель історії МАН та добрий друг “бібліотеки” Воскобійник М.О.
Присутнім, учням-старшокласникам Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та Іршавської гімназії, було представлено відеофільм «Карпатська Україна: альтернативні уроки історії», книжкову виставку «Заплакала Тиса кров’ю» (бібліотекарі відділу обслуговування Кепша О.І., Балега М.В., Балог В.М.).
В обговореннях взяли участь запрошені гості: Андрішко А.А., заступник начальника відділу освіти Іршавської РДА, Бойко В.В., директор Іршавської районної станції юних техніків, Половка М.І., завідувач відділення науково-дослідницьких робіт МАН та директор краєзнавчого музею Іршавського районного будинку дитячої творчості Світлинець А.А. 

































Немає коментарів:

Дописати коментар