понеділок, 11 березня 2013 р.

«Незнання Закону не звільняє від відповідальності»
         Правова освіта дітей, порівняно з іншими складниками виховання, має свою специфіку, що визначається передусім соціально-правовим статусом учнівської молоді в суспільстві. Адже школярі матеріально залежні від батьків чи опікунів, їх самостійність і активність коригують дорослі, їм бракує правових знань і досвіду правових відносин, вони мають засвоювати правові закони, які регулюють життя і діяльність неповнолітніх і правові норми, якими учнівській молоді доведеться керуватися в майбутньому.
        Яскравим прикладом однієї з форм правового навчання та виховання була нещодавно проведена захоплююча гра між десятикласниками Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (директор Антосяк П.І.) – «Турнір юних правознавців», спрямована на формування в учнів правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів. Адже однією з ключових складових національного виховання є набуття молодим поколінням правової культури, а освітня робота учнів повинна здійснюватися як під час уроків, так і в позаурочний час.
        Даний захід проводився з метою формування системи знань з питань основ держави і права, формування в них правового свідомого ставлення до своїх прав і обов’язків перед суспільством і державою, закріплених у Конституції України, вироблення глибокої поваги до законів і правил людського співжиття, прищеплення навичок правосвідомої поведінки.
        Змагання юних правознавців проводилися у приміщенні Іршавської районної бібліотеки у формі відкритого заняття Клубу «Підліток і Закон», який діє з 1997 року на базі Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 та ЦРБ,керівником якого є Лізанець А.М. Допомагала проводити правові змагання бібліотекар юнацького абонементу Іршавської ЦРБ Кепша О.І. Хочеться відзначити,що конкурс проводився на високому сучасному рівні з використанням комп’ютерної техніки та ІКТ.
          Команди змогли довести свої знання та успішність у правоосвіті, адже самі назви команд та їх девізи відповідали обраним назвам. «Законотворці», учні 10-А класу, капітаном якої стала Нікітіна Андріана, почали боротьбу під девізом: «Правознавство ми вивчаєм і Закони добре знаєм. «Законотворцями» звемося, бо усіх висот рвемося!», а за ними з присутніми познайомилися учні 10-Б класу, команда «Феміда», капітан –Булеза Ольга, девізом якої стало: «Закон і обов’язки треба нам знати – для цього необхідно Право вивчати».
          На цікаві запитання ведучої Алли Михайлівни команди висвітлювали свої знання грамотно, із коментуваннями Законів і Конституції України. Члени журі (вчитель Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 Бровдій О.В., заступник директора Іршавської ЦБС Бобик М.В., головний спеціаліст відділу освіти Попович І.О.) враховували кожну змістовну відповідь учасників гри, їх тактовність та ерудицію. У невеликих перервах ведуча Лізанець А.М.ставила цікаві запитання вболівальникам і цим «Турнір юних правознавців» доповнювався захоплюючими розповідями, відповідями учнів про право, правові закони і ситуації, які супроводжують нас щодня. За п’ять представлених турів усі учасники гри мали нагоду пригадати знання з уроків правознавства та показати, як зможуть в реальному житті їх застосувати. Перемогу отримали «Законотворці» із незначною сумою балів 52 над 50 від «Феміди». А за цікаву гру та правильні відповіді працівники центральної бібліотеки відділу культури і туризму Іршавської РДА нагородили переможців, учнів 10-А класу, грамотою, а їх суперників,учнів 10-Б класу - подякою. Даний захід продемонстрував спільні зусилля вчителів, працівників культури і освіти у сприянні виховання учнів громадянами нашої держави, які будуть знати свої права та виконувати свої обов’язки і жити в правовому просторі.

 
 
 


















                                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар