вівторок, 10 листопада 2015 р.

Рідна мова чиста, як сльоза

       Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це мова… Рідна українська мова! В ній мудрість і пам’ять тисячоліть. У ній щирість, радощі й печаль народу, його труд і піт, кров і сміх. Запашна, співуча, гнучка, сповнена музики і квіткових пахощів, вона встала з колін, як піднялася й наша Україна. Проголошення незалежності дало право зайняти українській культурі належне їй місце. А основою, джерелом культури є мова. І той, хто не знає української мови або цурається її, прирікає себе на злиденність душі. У всі віки, у всі часи, на всіх перехрестях історії українська мова була тим скарбом народу, який нічим не можна замінити.
       9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Цього дня бібліотекарі Іршавської центральної районної бібліотеки завітали до старшокласників Іршавської ЗОШ І – ІІІ ст. №1 на свято рідної мови. До уваги учнів бібліотекарі запропонували перегляд літератури «Мово моя українська, мово моя материнська». Саме ж свято, яке учні підготували разом з вчителем української мови та літератури Кузьма Наталією Василівною, пройшло в теплій і невимушеній атмосфері. Вірші про мову декламували Кузьма Станіслава, Дарина та Іванна Обіцькі, Тинта Вікторія, Лендєл Анастасія, Пацкан Стефанія, а Воробканич Вікторія виконала пісню «Рідна мова колискова». Присутні мали змогу перевірити свої знання з мови та народознавства, відповідаючи на запитання вікторини, які зачитувала Наталія Василівна.
       Українська мова – це серце нації, а нація має своє обличчя, свій характер,свою культуру, мораль, честь і гідність, свої святощі, своє минуле, теперішнє і майбутнє. Ми віримо, що настане час, коли нарешті зрозуміємо, що живемо на величній землі – Україні, і на ній має зацвісти рідна мова – українська. Попри всі випробування і труднощі ми вистоїмо, бо ми - український народ!!!



















Немає коментарів:

Дописати коментар