середу, 2 грудня 2015 р.

Життя – це дар, зумій його прожити

Як почуєш – серце завмирає,
Від Сніду наслідки сумні,
Від нього ліків ще немає,
Тому ми скажем: СНІДу – «ні».

     Ще в середині минулого століття ніхто б і не подумав, що колись з’явиться хвороба, здатна знищити імунітет людини. Але у 1981р. у США було зареєстровано перші випадки дивної хвороби. Вона вражала імунітет людини, яка ставала беззахисною перед будь-якою інфекцією, тому назвали цю хворобу синдромом набутого імунодефіциту, скорочено СНІД. У 1983 р. вчені відкрили її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ). Чума, яка охопила 21-ше століття, як часто сьогодні називають СНІД, в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії. 
   Вперше Всесвітній день боротьби зі СНІДом став відзначатися 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.
  Відтоді щорічно, 1 грудня, вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, як згадку про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.        Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи щодо відзначення цього дня традиційно відбуваються із його символом – Червоною стрічкою. Тепер кожен, хто одягає таку стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.
   У Всесвітній день боротьби зі СНІДом працівники Іршавської центральної районної бібліотеки відвідали Іршавську ЗОШ І-ІІІ ст. №2. Для учнів- старшокласників вони підготували бібліотерапевтичну годину «Життя – це дар, зумій його прожити».
    Під час заходу, учням було представлено презентацію, яка ознайомила їх з поняттями "СНІД" і"ВІЛ" та їх ознаками, сприяла вихованню почуття відповідальності за власну поведінку та ведення здорового способу життя, а також толерантне ставлення до ВІЛ-інфікованих людей.       Як наслідок, школярі отримали елементарні знання про СНІД, основні шляхи зараження цією хворобою та заходи щодо її профілактики. Для ефективного засвоєння почутого матеріалу, бібліотекарі показали ще й тематичне повчальне відео для дітей згадуваної вікової категорії. А після перегляду відео, серед учнів провели опитування з метою перевірки отриманих знань та ознайомлено з переглядом літератури «СНІД – найсерйозніша проблема людства».
    Вже створено ефективні ліки, які на тривалий час гальмують розвиток цієї страшної хвороби. Людство сподівається у недалекому майбутньому вилікувати її назавжди. Але перш за все, кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе та своїх рідних від цієї страшної інфек­ції.



Немає коментарів:

Дописати коментар