вівторок, 17 грудня 2013 р.

Андріївські вечорниці у Меланки
Андрію, Андрію!
Конопельку сію;
Спідницею волочу, —
Заміж вийти хочу.
           У рамках спільного проекту «Майбутнє варто планувати», який реалізується БФ «Центр громадських ініціатив» у партнерстві з Іршавською центральною районною бібліотекою за підтримки програми «Здоров’я жінок України» 13 грудня  районною бібліотекою проведено тематичні молодіжні Андріївські  вечорниці.
          Саме цього дня,  українці споконвіку відзначали одне з найулюбленіших свят — день св. Андрія Первозванного або, як у народі називають, свято Калити.
         На свято завітали активні користувачі бібліотеки, гості з БФ «Центру громадських ініціатив» та завідувач читального залу Закарпатської обласної універсальної наукової  бібліотеки.
         Вони мали змогу доторкнутися до минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів, почути та розповсюдити почуту інформацію серед друзів та знайомих, про здорове планування сім'ї, здоров’я жінки та чоловіка.
         Всі присутні брали участь у різноманітних конкурсах та традиційних ворожіннях, майстер-класі з виготовлення виробів із тіста, продивилися соціальний роли Майбутнє варто планувати,  вечорниці були запрошені лікар-гінеколог М. Горват і сімейний лікар Т. Семедій, які розповіли про планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, і відповіли на запитання присутніх. 
          Пригощалися всі традиційною українською стравою – варениками, пиріжками, узваром, якими частували працівники бібліотеки.
          Ну, а які ж вечорниці без пісень, жартів та забав?!
         Багато творчих зусиль доклали до Андріївських вечорниць працівники бібліотеки, керівник дитячого зразкового музично-драматичного театру районного Будинку культури «Пролісок» Василь Філеш. Добра і щастя усім присутнім побажала директор центральної  районної бібліотеки  Алла Лакатош.
          Працівники бібліотеки прагнули відродити святкування українських звичаїв і традицій, популяризувати  серед користувачів, те що зараз в 21 столітті, так не бережеться, а саме сімя, здоров’я, дитина… В здоровій і повноцінній сім’ї як фізично, духовно та морально є і бажанню дитина. 
          Жоден з присутніх на вечорницях не нудьгував.

 












 

Немає коментарів:

Дописати коментар