четвер, 25 червня 2015 р.

Закарпатська Україна: шлях до воз’єднання

 
        29 червня 1945 року здійснилося те, про що століттями мріяли мільйони закарпатців, розкиданих по всіх усюдах, розділених горами й кордонами – жити в єдиній українській родині.
       Цього дня з підписанням договору Радянського Союзу з Чехословаччиною, Закарпаття було включено до складу УРСР.В договорі наголошувалося: «Закарпатська Україна (що згідно з чехословацькою конституцією має назву Підкарпатська Русь), яка на підставі договору від 10 вересня 1919 р., укладеного в Сен-Жермені, увійшла як автономна одиниця в межі Чехословацької республіки, возз'єднується згідно з бажанням, виявленим населенням Закарпатської України, і на підставі дружнього договору обох Високих Договірних Сторін зі своєю споконвічною батьківщиною — Україною і включається до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки».
        Багатостраждальний шлях в своєму історичному розвитку пройшли закарпатці. Були періоди, коли вони взагалі не визнавалися за повноцінний народ з точки зору активних учасників творення матеріальних та культурних благ, розумних і законослухняних людей за різних політичних режимів. Незважаючи на складність соціально-економічних умов свого життя, закарпатський люд в більшості випадків зумів знаходити своє місце в суспільстві, лояльно та виважено ставився до різних державно-політичних режимів, зберіг свою самобутність в культурі та мові, звичаях, релігії та інших сферах життя.
         Саме цій вікопомній події і присвячена бібліотечна виставка, оформлена в краєзнавчому відділі Іршавської центральної районної бібліотеки. Користувачі можуть ознайомитись з представленими тут матеріалами, переглянути їх в затишному читальному залі, при бажанні взяти книги додому. Тож запрошуємо всіх бажаючих до бібліотеки переглянути бібліотечну виставку «Закарпатська Україна: шлях до возз’єднання».


Немає коментарів:

Дописати коментар