понеділок, 30 листопада 2015 р.

Пом’янемо мільйоннії жертви,
Які голодом   винищив кат.
В тридцять третьому році  що вмерли,
І лишились лежать коло хат.

 Героїчна і водночас трагічна історія України. Вона знала багато важких часів – стихійні лиха, війни, соціально-політичні заворушення та інші негаразди спричиняли різні кризові явища. Та найтрагічніші події відбулись  в Україні  в ХХ столітті. Україна вперше пережила штучний голод.
Голодне лихоліття 33-го – не просто історична минувшина, а незагойна фізична і духовна рана українського народу, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Сьогодні треба говорити про минуле задля майбутнього, адже безпам’ятність породжує бездуховність, котра, наче ракова пухлина, роз’їдає тіло й душу нації – перекреслює її історію, паплюжить традиції й руйнує соціокультурну самобутність народу. 
Напередодні   відзначення Дня голодомору   бібліотекар Іршавської районної   бібліотеки для дітей Оксана Жабко провела    годину   пам’яті «Чорна сповідь моєї України» для учнів  2-го про гімназійного класу Іршавської гімназії.
Мета   заходу - вшанувати пам’ять  про тих, хто загинув у ті страшні  часи, знати масштаби трагедії, внаслідок  якої   в мирний   час загинули  мільйони  українців. Бібліотекар розповіла дітям, що голод  не  був наслідком стихійного лиха, посухи чи неврожаю, а  мав суб’єктивну причину - злу волю купки вождів  і запропонувала  передивитися   спогади очевидців, які   наочно підтверджували вражаючі  кадри хроніки. Усні свідчення  людей,  котрі пережили страшне лихоліття правдиво стверджували незаперечні факти:  це була  цілеспрямована політика більшовиків на знищення українського народу.
До Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в Іршавській районній бібліотеці для дітей представлено  також перегляд літератури  «Без війни, без вини»,   на якій можна передивитись  документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців.









Немає коментарів:

Дописати коментар