понеділок, 7 грудня 2015 р.

Бібліотечний урок

«Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки»

         Для того, щоб стати справжнім читачем, слід наполегливо розвивати в собі потяг до здобуття нових знань, уміння зосереджуватись на тому, що читаєш, старанність і терпіння, волю та охайність, працездатність.
Культура читання - це вміння швидко знаходити в бібліотеці потрібні книжки або статті. А для цього необхідні основи бібліографічних знань, інформаційної та довідково-бібліографічної роботи.
Проведення занять з бібліотечно-бібліографічної грамотності забезпечує поступове і послідовне набуття та поглиблення знань юних  користувачів про книгу, культуру роботи з нею. Бібліотечні уроки навчають їх дізнаватися про зміст книжки без її прочитання, користуватись довідковими виданнями і періодикою, картотеками і каталогами, які розкривають юним читачам фонд кожної бібліотеки.
Днями в Іршавській центральній районній бібліотеці для учнів 10–х класів Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 було проведено бібліотечний урок «Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки», під час якого вони ознайомились з каталогами і картотеками нашої бібліотеки. Бібліотекар абонементу по обслуговуванню юнацтва розповіла про абетковий та систематичний каталоги, запропонувала учням  гру для закріплення отриманих знань, під час якої вони моделювали ситуації і знаходили рішення за допомогою каталогів. Бібліограф ознайомила з технікою пошуку необхідної інформації в систематичній та краєзнавчій картотеці статей. Так само, учні мали змогу закріпити щойно отримані знання, шукаючи необхідні відомості в картотеках. Крім цього, ми ознайомили  юних  користувачів з бібліографічними покажчиками, які видає наша бібліотека, зокрема з «Календарем краєзнавчих пам’ятних дат Іршавщини», «В пам’ятках Іршавщини історії і долі», «В.Феничу - 100», «Відлуння Афганських гір».
Вчитель української мови та літератури Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.№1 Кузьма Н.В., яка є активним користувачем районної бібліотеки, доповнила розповіді бібліотекарів про користь бібліотечно-бібліографічних знань.














Немає коментарів:

Дописати коментар