пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Лежить розкидана і мерзне козацька слава на снігу.

29 січня 2017 року виповнилося 99 років з часу бою на залізничній станції Крути між військовими підрозділами Української Народної Республіки та російською більшовицькою армією під командуванням М. Муравйова. Бій під Крутами був одним з етапів неоголошеної війни Радянської Росії проти незалежної України у 1917-1920 роках.
Особливістю бою під Крутами є те, що в ньому на захист Української Народної Республіки в умовах політичної та управлінської неспроможності тогочасної української влади добровільно стали київські студенти, гімназисти та юнаки військової школи супроти ворога, який мав багаторазову чисельну перевагу.
На вшанування пам’яті героїв Крут в Іршавській районній бібліотеці 27 січня 2017 року було проведено годину пам’яті «Лежить розкидана і мерзне козацька слава на снігу». Бібліотекарі разом з учнями Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст.. №1 провели літературно - історичний екскурс подій під Крутами, представили перегляд літератури «Під Крутами бій, під Крутами кров… Про давню трагедію згадаємо знов». Під час проведення масового заходу всі присутні мали змогу переглянути відеоролик, присвячений пам’яті героїв Крут.
Начальник відділу організаційно-кадрової роботи Іршавської РДА Федір Богданович Халак у своєму виступі доповнив розповідь бібліотекарів.
Бій  під Крутами, незважаючи на те, що він завершився військовою поразкою для Української Народної Республіки, на довгі часи став для патріотів України прикладом героїчного подвигу і звитяги в ім’я України та її незалежності. Подвиг крутянців навчає, що свобода і доля України залежать від готовності кожного українського громадянина поважати і захищати інтереси своєї країни.


























Немає коментарів:

Дописати коментар